Пулмологът д-р Александър Симидчиев обяви пред радио София, че няма как

...
Пулмологът д-р Александър Симидчиев обяви пред радио София, че няма как
Коментари Харесай

Симидчиев: Няма как на разливът на амоняк в Сърбия да достигне до нашата страна

Пулмологът доктор Александър Симидчиев разгласи пред радио " София ", че  " няма по какъв начин на разливът на амоняк в Сърбия, който е станал на 30 км от българската граница, да доближи до нашата страна ".

" Т. нар. изсъхнал амоняк, който е създаден в Девня и е превозен в Сърбия, се употребява в селското стопанство и в промишлеността. Той е вещество, което елементарно и бързо се свързва с вода.  Част от проблемите произтичат от това, че когато  амонякът попадне върху тъканите той  буквално изсмуква водата от тях. При естествени условия той е газообразен. Течен е под налягане в цистерните или при ниска температура ", добави той.

" При отваряне или припукване на цистерна, той се изпарява. Понеже е с към половината тегло на въздуха, се издига в горните пластове на атмосферата, само че може да остане и ниско под формата на мъгла, в случай че има висока мокрота ", уточни още медикът.

" Няма по какъв начин човек да не разбере, че вдишва амоняк, тъй като той нервира лигавицата, носа, очите, дихателната система ", акцентира експертът.

По думите на Симидчиев: Ако течен амоняк попадне върху кожата, може да аргументи студови изгаряния.

" Когато човек е изгубил схващане, амонякът в ниска централизация се употребява за медицински цели. Вдишването няма дълготрайни резултати, в случай че концентрацията не е доста висока ", разясни той.

" Попадайки върху лигавицата, има леко алкална реакция. Може да провокира осапунване, което води до разрушение на част от клетките и възпалителна реакция ", добави лекарят.

" Правилната реакция при попадане на амоняк и раздразнение е щедро обливане или измиване с вода. При висока централизация кожата може да се намаже с калциев клюконат ", предложи специалистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР